Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM a declarat pentru Economist, că în momentul în care vor fi definitivate toate procedurile de cumpărare-vânzare a Unibank, Banca Naţională va examina noile liste ale acţionarilor şi va acţiona în măsura în care îi permite legislaţia în vigoare pentru a determina cine sunt acţionarii adevăraţi ai băncii şi dacă există vre-o afiliere între ei.
„Cu şase luni în urmă a fost definitivat un nou proiect de lege pentru modificarea Legii instituţiilor financiare care ar face mai eficientă supravegherea BNM şi nu ar permite astfel de situaţii", a declarat Dorin Drăguţanu, citat de Economist.
Guvernatorul Băncii Naţionale constată că proiectul de lege, care prevede pârghii eficiente de determinare a beneficiarilor reali ai acţiunilor băncilor, a fost transferat spre avizare guvernului, dar acesta "rămâne de ceva timp blocat la Ministerul Finanţelor".
„Noua lege prevede nu doar obligativitatea obţinerii permisiunii prealabile de la BNM pentru cumpărarea, dar şi pentru vânzarea pachetului de acţiuni mai mare de 5% iar nedeclararea adevăraţilor proprietari ai băncilor va putea fi penalizată chiar până la blocarea dreptului la dividende pentru acţionarii netransparenţi", a menţionat Drăguţanu.
Potrivit guvernatorului actuala legislaţie nu oferă BNM prea mult spaţiu de manevră. „Din această cauză noi suntem nevoiţi să fim destul de prudenţi în abordarea a astfel de cazuri pentru a nu fi învinuiţi de abuz administrativ, mai ales că actualul sistem judecătoresc nu îţi oferă prea multe garanţii în ce priveşte judecata echitabilă", susţine şeful Băncii Centrale.
„Am transmis un mesaj către noii acţionari prin intermediul executivului băncii prin care i-am informat că nu ne-a plăcut cum au acţionat şi că au păşit cu stângul pe piaţa bancară din Republica Moldova. I-am invitat pe noii acţionari să informeze BNM despre beneficia