Mai multe barje încărcate cu 700 de tone de floarea soarelui au rămas blocate pe Dunăre, în apropiere de Calafat, din cauza nivelului scăzut al fluviului. Şeful Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, a declarat că din cauza cotelor Dunării, cu mult sub media multianuală pentru această perioadă, circulaţia pe fluviu se desfăşoară cu dificultate, fapt care a dus la scăderea semnificativă a traficului.
"În ultimele 48 de ore, doar 12 nave au trecut prin zona de jurisdicţie a Căpităniei Drobeta Turnu Severin. Din cauza scăderii pronunţate a debitelor Dunării scad şi cotele, iar pragurile îngustează şenalul navigabil. Navele încarcă mai puţin, consumă mai mult şi înregistrează pierderi", a explicat Ghiba.
Potrivit acestuia, la 40 de kilometri de Calafat, în aval, mai multe barje încărcate cu 700 de tone de floarea soarelui, propulsate de împingătorul "Rubiship", sub pavilion bulgăresc, au eşuat în apropierea şenalului navigabil, autorităţile bulgare făcând, miercuri, numeroase manevre de a le readuce pe şenal, dar fără rezultat.
Miercuri, debitele Dunării la intrarea în ţară erau de 2.300 mc/s, faţă de media multianuală de 4.300 mc/s. În aceste condiţii, cotele fluviului la Calafat erau cu 97 de centimetri mai mici faţă de normal, la Bechet - cu 30 de centimetri mai mici, în timp ce la Gruia cotele erau cu jumătate de metru mai mici faţă de media multianuală.
Potrivit Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin praguri de nisip care îngreunează traficul pe fluviu sunt la Salcia, Calafat şi Bechet – zona Păpădia, unde se înregistrează adâncimi foarte mici. Mai multe barje încărcate cu 700 de tone de floarea soarelui au rămas blocate pe Dunăre, în apropiere de Calafat, din cauza nivelului scăzut al fluviului. Şeful Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, a declarat că din cauza cotelor Dunării, cu mult sub