Pe parcursul celor nouă luni de sarcină şi pe perioada alăptării, organismul suferă schimbări atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Sânii sunt printre cei mai predispuşi modificărilor apărute în perioada maternităţii.
Creşterea lor, sensibilitatea mărită, hiperpigmentarea areolelor, mărirea mameloanelor şi excreţia de colostru sunt doar câteva dintre modificările pe care viitoarea mămică le poate observa.
După ce cresc, sânii devin mai sensibili
Sânii viitoarei mămici încep să crească încă din primele săptămâni de sarcină. Sub influenţa hormonilor, sânii se măresc în volum pregătindu-se astfel pentru perioada de alăptare. Nu te speria dacă ai să simţi în primele săptămâni ale sarcinii uşoare furnicături în zona sânilor, semn al schimbărilor care urmează să apară.
Mai târziu, după ce sarcina trece de două luni, viitoarea mamă poate simţi dureri de mică intensitate în zona sânilor, care sunt provocate de greutatea mai mare. Tot în primele două-trei luni de sarcină sânii pot fi mai sensibili decât de obicei, fapt ce se datorează schimbărilor hormonale, dar şi fluxului de sânge mai crescut din ţesutul mamar.
Ce te poate ajuta: Poartă o bustieră din bumbac sau un sutien special pentru gravide. Acesta previne atât lăsarea sânilor, cât şi apariţia vergeturilor la acest nivel, problemă frecventă în perioada sarcinii.
Citește articolul integral, pe clicksănătate.ro.
Citește și:
«Antibioticele sunt periculoase în sarcină?»
«Sunt gravidă şi am fibrom»