Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară aduce în portul cultural Cetate 47 de filme − 14 lungmetraje şi 33 de scurtmetraje −, până pe 26 august.
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară propune ingrediente cinematografice şi culinare din zona balcanică. Filmele sunt proiectate pe un ecran în aer liber, evenimentul fiind deschis nu doar invitaţilor, ci şi vizitatorilor ocazionali, pasionaţi de film sau gastronomie.
Filmele de anul acesta vin din zece ţări: Rusia, Slovenia, Bosnia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Turcia, Cipru şi România.
„Am dedicat această ediţie unui generic provocator, «Evadarea din Balcani», care este şi tema simpozionului internaţional ce se va desfăşura în cadrul festivalului şi la care vor participa specialişti din şase ţări. În concepţia noastră, «Evadarea din Balcani» presupune mai puţin «escapism» (ilustrat de filme din genuri importate, precum westernul sau filmul SF), cât o depăşire a ideilor noastre preconcepute despre Balcani", a declarat Marian Ţuţui, directorul artistic al festivalului.
Organizatorii au ales câteva dintre filmele balcanice realizate în ultimii ani, care s-au bucurat de mare succes la festivaluri. Unul dintre ele este «Majoritatea», filmul lui Seren Yuce, care a obţinut premiul de debut la Veneţia şi care îmbină o poveste de dragoste cu una politică, protagoniştii fiind un turc şi o studentă kurdă.
Turci, români, macedoneni
În viziunea selecţionerului Marian Ţuţui, şi pelicula lui Radu Jude, „Toată lumea din familia noastră", constituie o mostră de succes, probată inclusiv de marele premiu la Festivalul de la Sarajevo şi de recenta distincţie obţinută la festivalul „Anonimul". Filmul macedonean „Punk-ul nu a murit" prilejuieşte o rememorare a destrămării Iugoslaviei.
Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară păstrează tradiţia de a aduce în faţa