Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că în ceea ce priveşte referendumul este prevăzută din anul 2000 condiţia cvorumului de validare, menţionând că 14 state UE au această condiţie.
Zegrean a ţinut să precizeze că Legea referendumului prevede de la momentul adoptării ei în anul 2000 condiţia de validare a referendumului doar dacă la urne se prezintă 50% plus unu din numărul alegătorilor. Preşedintelui CC i s-a atras atenţia că în anul 2007 Curtea a constatat constituţională derogarea de prezenţă în cazul referendumului de demitere a preşedintelui.
"Nu ştiu ce a făcut Curtea, nu eram în Curte, nu eram la Curte. Eu sunt în Curte din 13 iulie 2007", a răspuns Zegrean.
"În 14 state UE există cvorum - Danemarca, Olanda, Italia, Portugalia, Polonia, Ungaria...", a adăugat preşedintele CC.
La remarca unui jurnalist că din partea Comisiei de la Veneţia nu se recomandă introducerea unui prag de prezenţă, Zegrean a precizat că "e problema lor".
În legătură cu faptul că CC a invocat în mai multe rânduri Codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia, fundamentându-se astfel decizii ale judecătorilor, Augustin Zegrean a spus: "Aşa, şi? Şi ce să fac, să-l anulez eu? Nu eu fac legile, nu noi facem legile, este în lege, înţelegeţi, în lege din 2000. Deci, noi nu am modificat legea, noi nu putem modifica legea, Parlamentul face legi".
El a fost întrebat dacă cifrele luate în calcul de Curte în decizia de marţi nu ridică un semn de întrebare, din moment ce datele de la Guvern nu au fost folosite. "Nu am niciun dubiu, pentru că este cifra comunicată oficial de BEC, iar BEC a primit această cifră de la Ministerul de Interne", a răspuns Zegrean.
De asemenea, preşedintele CC a fost întrebat cum vede afirmaţia premierului Victor Ponta cu privire la faptul că decizia CC putea fi luată din urmă cu trei săptăm