Bursele din tarile emergente si cateva monede din statele est-europene au crescut, marti, insa leul a inregistrat un declin usor, dupa decizia Curtii Constitutionale in legatura cu referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu, noteaza Reuters.
Desi Banca Centrala Europeana (BCE) a reiterat ca nu va cumpara obligatiuni guvernamentale ale tarilor indatorate, pentru a le reduce costurile de finantare, statele din zona euro inca mai spera la o interventie a institutiei, insa de alt tip.
"Sperantele natiunilor din uniunea monetara au tras in sus bursele din regiunea estica a Europei", scrie agentia de stiri Reuters.
Analistii Societe Generale au precizat ca monedele din tarile emergente ale batranului continent au avut o vara fericita.
"Se pare ca aceste tari au profitat de pe urma diversificarii investitiilor venite din vestul Europei", mai noteaza analistii Societe Generale.
Forintul, moneda Ungariei, a pierdut, marti, 0,5% in fata monedei euro indreptandu-se rapid catre un minim al ultimelor 11 luni. In schimb, coroana ceha s-a apreciat, ajungand la cea mai mare cotatie a sa de la inceputul lui mai.
Reuters observa ca leul a pierdut 0,2%, dupa ce Curtea Constitutionala a anuntat ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. In aceste conditii, presedintele suspendat Traian Basescu revine la Cotroceni.
CCR: Basescu revine la Cotroceni - Antonescu si Ponta, furiosi si resemnati
Insa aceasta decizie va amplifica criza politica, de vreme ce liderul Romaniei va continua lupta politica cu premierul USL-ist, Victor Ponta.
De altfel, costurile de asigurare a datoriei romanesti, exprimate in credit default swap (CDS), s-au tranzactionat la cel mai scazut nivel al ultim