Manifestările care aduc un număr mare de turişti au reprezentat o adevărată gură de oxigen pentru investitorii din turism.
Staţiunea Moneasa a fost greu atinsă de criză. Însă turismul a fost reînviat la Moneasa prin festivalurile organizate de Consiliul Judeţean Arad. Manifestările au trecut graniţele judeţului, turiştii vin din nou, petrec şi apoi se reîntorc la Moneasa. Distracţia şi apele tămăduitoare din Moneasa sunt renumite. Noul primar încearcă şi el, pe cât va putea, să schimbe faţa comunei şi a staţiunii. Festivalurile umplu, practic, toate unităţile de cazare din zonă, iar hotelierii spun că la Moneasa, turismul nu a murit.
Staţiunea Moneasa, cunoscută de pe vremea romanilor
Moneasa este situată la aproximativ 100 de kilometri de Arad, la poalele Muntelui Codru Moma şi a fost renumită pe vremuri prin băile sale termale şi aerul puternic ionizat. Deşi efectul apelor tămăduitoare de la Moneasa dăinuieşte de pe vremea romanilor, staţiunea propriu-zisă are peste un veac de existenţă. La 13 mai 1886, Ministerul de Interne Imperial de la Viena a atribuit pentru Moneasa titlul de staţiune balneară. Situată pe un afluent al Crişului Alb, la o altitudine de 280-290 metri, Moneasa prezintă factori naturali de cură care o fac potrivită pentru tratarea unor afecţiuni diverse şi este un loc ideal pentru recuperare psihologică, odihnă şi pentru tratamentul unor afecţiuni reumatologice, stări de astenie fizică şi psihică, nevroză astenică, hipertensiune arterială în primele faze sau afecţiuni ale sistemului nervos. După 1990 staţiunea a ajuns o ruină, dar investiţiile unor oameni de afaceri curajoşi au transformat complet „Perla Apusenilor", care a renăscut.
Au fost modernizate vilele şi hotelurile existente, au fost construite altele noi şi turiştii au început să caute Moneasa pentru tratamente şi relaxare. Ei au posibilitatea să viziteze lo