Blocajul financiar și marginal, dobânzile înalte și cursul de schimb vor influența negativ producția industrială și sectorul construcțiilor în luna august, potrivit ultimului buletin de conjunctură emis de BNR. Astfel, industria se va păstra la aproximativ același nivel cu cel din luna anterioară, iar construcțiile vor crește exclusiv din cauze sezoniere.
Potrivit rezultatelor sondajului de conjunctură realizat de BNR în luna august, principalii indicatori economici analizaţi reflectă aşteptări divergente la nivelul industriei şi construcţiilor. Producţia industrială se va plasa la un nivel apropiat celui din luna anterioară (soldul conjunctural a coborât marginal sub zero: -3 la sută). De remarcat este faptul că factorul sezonier (asociat derulării concediilor de odihnă în această perioadă) nu oferă singura explicaţie pentru atenuarea optimismului.
În construcţii, revigorarea activităţii, sugerată de triplarea soldului conjunctural pozitiv (până la 28 la sută), este exclusiv de natură sezonieră – seria ajustată relevă stagnarea volumului producţiei. În ceea ce priveşte volumul total al comenzilor, luna august va marca menţinerea așteptărilor moderat favorabile ale operatorilor industriali (+8 la sută pe serie brută; +17 la sută pe serie ajustată) şi o creştere sezonieră a cererii în construcţii (+29, respectiv +6 la sută).
Disponibilul de produse finite industriale se va plasa la un nivel uşor superior celui din intervalul precedent (sold conjunctural: +6 la sută), în timp ce în construcţii indicatorul nu va consemna modificări semnificative (-3 la sută). În privinţa materiilor prime, stocurile se vor situa în limite normale în industrie, dar pentru construcţii se estimează din nou cote uşor deficitare.
Participanţii la sondajul de conjunctură invocă, şi pentru luna august, efectul limitativ imprimat de cererea deficitară