Ziarul „Liberation” a demontat o serie de stereotipuri despre etnia romă din Franţa. „Sunt toţi hoţi?”, „Ne vor invada?”, sunt câteva dintre întrebările la care au răspuns specialiştii contactați de jurnaliști Sursa: Reuters
Problema imigranţilor romi din Franţa, ţintă a expulzărilor şi sursă pentru anumite infracţiuni, naşte în continuare controverse la Paris, chiar şi după terminarea alegerilor prezindenţiale, în urma cărora Fancois Hollande a devenit noul şef de stat. Dincolo de expulzări, de scandaluri, francezii au dezvoltat anumite impresii despre comunitatea romilor din Hexagon. Multe sunt aceleaşi clişee în ce priveşte etnia.
Cotidianul francez „Liberation” demontează, în ediţia de miercuri, câteva dintre clişeele care-i privesc pe romi, inclusiv pe cei din România. Prin intermediul antropologului Martin Olivera, specializat în studii asupra acestei etnii, ziariştii îşi justifică demersul prin nevoia de conştientizare a realităţilor asupra acestei minorităţi, în condiţiile în care un studiu realizat de Comisia naţională consultativă pentru drepturile omului din Franţa arată că două treimi dintre francezi cred că romii sunt „un grup aparte”, separat de restul populaţiei.
„Sunt nomazi”
Primul clişeu luat în discuţie de „Liberation” este cel legat de faptul că romii ar fi „nomazi prin natura lor”. Martin Olivera explică: „Nu există romi sau ţigani nomazi. Chiar deloc. Este doar o mică minoritate din grupurile de romi care au o tradiţie de a se deplasa în unele anotimpuri, pe distanţe scurte şi mereu plecând dintr-un loc stabil, care are legătură cu munca lor”.
„Liberation” se întreabă în acest caz de unde vine această idee? Sociologul rom Nicolae Gheorghe dă răspunsul într-un articol publicat, în 2010, făcând apel la istoria romilor din fosta URSS: „În anii 1930, Uniunea Sovietică le-a interzis romilor şi familiilor lor să s