Preturile medii de tranzactionare ale apartamentelor vechi sunt aproape similare in Bucuresti si Cluj-Napoca, dar trendul ramane unul de scadere, cu toate ca ritmul s-a mai domolit iar in unele orase consemnam chiar si mici semne de crestere. Asa arata piata rezidentiala in primul semestru al celui de-al patrulea an de criza, conform unui raport realizat de compania de consultanta pentru evaluare Darian. Incepand cu semestrul I din 2011, compania calculeaza acest indice care reprezinta media preturilor de tranzactionare pe cinci piete: apartamente noi si vechi, terenuri, birouri, spatii comerciale si spatii industriale.
In semestrul I din 2012, pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor vechi, la nivel national, a fost de aproximativ 704 eur/mp, in scadere cu aproximativ 2% comparativ cu semestrul II din 2011. Raportat la moneda nationala de fapt apartamentele vechi au inregistrat o crestere de aproximativ 1%.
"O particularitate a acestei perioade este aceea ca desi apartamentele au cunoscut o scadere continua de la inceputul perioadei de criza, variatia puternica euro/leu din ultima perioada a facut insa ca in majoritatea cazurilor, pentru romanul platit in moneda nationala, apartamentele sa fie de fapt mai scumpe comparativ cu semestrul trecut si cu aceeasi perioada a anului trecut", explica Adrian Crivii, presedintele Darian.
In ceea ce priveste pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor noi, la nivelul celor 27 de orase care fac obiectul prezentei analize de piata, acesta a fost de aproximativ 785 eur/mp, in scadere cu aproximativ 2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Raportat la moneda nationala de fapt apartamentele vechi au inregistrat o crestere de aproximativ 1%.
O particularitate a pietei rezidentiale ramane apropierea valorilor inregistrate in municipiul Cluj Napoca de cele din Bucuresti in cee