În Franţa, problema romilor revine în actualitate după ce în cursul lunii august au fost evacuate mai multe tabere instalate în mod ilegal, ceea ce a provocat noi dezbateri şi polemici. Guvernul francez pare decis însă să găsească soluţii adecvate, problema figurînd pe ordinea de zi a unui reuniuni ministeriale consacrată acestei teme, miercuri 22 august.
Ceva, ceva pare să se deblocheze în privinţa acestui dosar complicat şi delicat. Complicat din punct de vedere practic pentru că romii de pe teritoriul Franţei, provenind în special din România şi Bulgaria, sunt în număr de aproximativ 15 000 şi trăiesc în condiţii deplorabile. Dosarul este delicat pentru că din punct de vedere politic el este exploziv, orice declaraţie imprudentă îi poate aduce respectivului responsabil acuzaţia de rasism.
Despre Nicolas Sarkozy, preşedintele care l-a precedat pe François Hollande, se spune deja că ar fi comis poate cea mai mare greşeală politică prin “stigmatizarea” romilor. O minoritate pe care Bruxelles-ul o protejează cu fermitate, dovadă că miercuri 22 augusdt Comisia Europeană i-a adresat Franţei un mesaj cerîndu-i să ia măsuri concrete şi să aloce mijloace financiare precise în vederea ameliorării situaţiei romilor.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault are deja o idee şi s-a declarat favorabil anulării măsurilor tranzitorii adoptate de Uniunea Europeană la ora la care România şi Bulgaria erau integrate. Măsuri care limitează de fapt accesul romilor la piaţa muncii, ori, spun unii comentatori, dacă romilor li s-ar putea oferi de lucru pe teritoriul Franţei şi şansa lor de integrare socială ar creşte. Intr-un articol publicat de ziarul LE MONDE se arată că Austria, Germania, Olanda, Luxemburgul şi belgia aplică încă aceste măsuri tranzitorii, dar alte ţări precum Italia şi Spania le-au ridicat.
Rămîne care Parisul să studieze acum rezulta