Uniunea Europeană va urmări cu atenţie în perioada următoare scena politică românească. Putem spune chiar că România se află în situaţia de a fi supraveghetă îndeaproape. Comisia Europeană a declarat de altfel, ieri, că decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată de toţi “actorii vieţii politice” din România. Presa europeană acordă şi ea atenţie declaraţiilor şi deciziilor din România, cu speranţa că această criză se va încheia odată cu întoarcerea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.
Să vedem acum ce spune presa franceză despre invalidarea referendumui de pe 29 iulie. “Membră a Uniunii Europene din 2007, România are mari dificultăţi în adoptarea valorilor care ţin de statul de drept”, iată ce scrie LE FIGARO. Intr-un articol semnat de Arielle Thedrel se mai spune, citez: “Traian Băsescu, din cauza personalităţii sale puternice, are partea sa de vină pentru instabilitatea politică din ultimii ani de la Bucureşti.
Dar principala sa vină, din punctul de vedere al adversarilor săi, este aceea că a vrut să destabilizeze o cleptocraţie îmbogăţită în condiţii opace în perioada trecerii la economia de piaţă. La iniţiativa sa, precum şi cu ajutorul Uniunii Europene, justiţia şi-a cîştigat o veritabilă independenţă care i-a permis să lupte împotriva corupţiei în stil mare şi să pună capăt unei culturi a impunităţii.”
Ziarista de la LE FIGARO mai arată că Bruxelles-ul, Washingtonul şi Fondul Monetar Internaţional au jocat un rol cheie în rezolvarea acestei crize politice de la Bucureşti. Statul american, mai spune LE FIGARO, a avertizat chiar guvernul Ponta că parteneriatul strategic cu România riscă să aibe de suferit, deci inclusiv instalarea unor elemente ale scutului anti-rachetă pe teritoriul României, în caz de derivă de la principiile democratice.
Intr-un articol semnat de Florian Bourdier, în ziarul LIBERATION, se arată că soci