Uniunea Producătorilor de Oţel din România (UniRomSider) a solicitat Ministerului Eco-nomiei compensarea unei cote din costul energiei electrice, începând cu 2013, când industria grea din ţara noastră şi din Europa va fi lovită de creşterea substanţială a cos-turilor cu certificatele de emisii. Producătorii de oţel estimează că li se vor dubla costurile cu energia în perioada 2013-2020 din cauza noii scheme de tranzacţionare a emisiilor.
Mircea Budur, directorul executiv al UniRomSider, ne-a declarat că o directivă europeană adoptată recent a stabilit ca, începând cu anul 2013, din cauza creşterii preţului energiei electrice ca urmarea a cos-turilor aferente certificatelor de emisii, companiile expuse la risc semnificativ de relocare, pot să primească compensaţii.
Raţiunea acestor compensaţii a costurilor cu energia electrică cons-tă în intenţia Comisiei Europene (CE), de a sprijini sectoarele indus-triale expuse riscului de relocare în păstrarea poziţiei lor în piaţă, de a limita pierderile şi de a menţine stimulentele EU ETS (noua schemă de tranzacţionare a certificatelor de emisii).
Domnul Budur ne-a precizat: "În acest context, companiile din sectorul metalurgic din ţara noastră a cerut Ministerului Economiei sprijinul pentru implementarea mecanismului de compensare a costurilor suplimentare preluate în preţul energiei electrice, printr-o metodologie transparentă, cu costuri de ges-tiune minimă a facturării certificatelor de emisie alocate şi de distribuire a compensaţiilor. Metodologia propusă de noi în întâlnirea pe care am avut-o cu specialiştii din Ministerul Economiei a constat în iniţierea unei Hotărâri de Guvern care să prevadă eligibilitatea unităţilor din economie supuse riscului de relocare, pentru contractarea directă a necesarului de energie electrică de la producătorii de energie electrică".
Reprezentantul UniRomSider a adău