Preşedintele Franţei, François Hollande, şi cancelara Germaniei, Angela Merkel, se întîlnesc joi 23 august pentru a redemara, după paranteza estivală, ceea ce unii numesc “motorul construcţiei europene”,altfel spus coordonarea politică franco-germană. Intîlnirea pare să fie mai degrabă simbolică pentru că mari decizii nu sunt aşteptate la orizont.
Nu sunt aşteptate nici decizii şi nici declaraţii spectaculoase, în ciuda faptului că în cursul acestei veri situaţia bugetară s-a agravat în Grecia şi în Spania. Iar Grecia cere o pauză în aplicarea măsurilor de austeritate pentru a putea eventual ieşi dintr-o recesiune care durează de 5 ani.
Cancelara germană a afirmat, prefaţînd astfel întîlnirea cu François Hollande, precum şi cea de vineri cu premierul grec, că destinul Greciei va fi decis numai după ce se va face o nouă evaluare a rezultatelor obţinute de greci în aplicarea reformelor cerute de Uniunea Europeană şi instituţiile bancare internaţionale.
Ceea ce nu înseamnă că François Hollande şi Angela Merkel nu vor avea numeroase subiecte de abordat. Germanii nu par de loc satisfăcuţi în prezent de ceea ce unii numsc "stilul normal" al lui François Hollande. Intr-un articol apărut în publicaţia germană Der Spiegel este deplîns un anumit obicei al francezilor de a-şi lua vacanţă în luna august indiferent cît de gravă rămîne situaţia economică europeană sau mondială.
Practic, spune autorul articolului, în luna august francezii uită de tot chiar dacă unele probleme se agravează între timp. Interesant este că François Hollande încasează critici chiar şi din partea ziarului cu simpatii de stînga Libération. Preşedintelui francez i se reproşează chiar că şi-a luat anul acesta prea multe zile de vacanţă, dată fiind gravitatea situaţiei, de exemplu faptul că guvernul trebuie să găsească urgent între 6 şi 10 miliarde de euro pentru a-şi respecta