Branza buna in burduf de caine. Este zicala care poate zugravi cel mai bine situatia monedei europene din prezent. Construita cu entuziasm in anii '90, euro a ajuns din cea mai promitatoare moneda a lumii, cea mai blamata. De ce vor tot mai multe tari sa renunte la euro, in timp ce noi abia asteptam sa o adoptam? Vezi opiniile expertilor.
Finlandezii au spus-o deja raspicat. S-au saturat de moneda europeana care le aduce numai batai de cap. Ministrul de externe finlandez, Erkki Tuomioja, a declarat, potrivit publicatiei britanice The Telegraph, ca au pregatit deja iesirea din zona euro, existand si “un plan pentru orice eventualitate”.
Motivul? Euro a devenit o moneda tot mai subreda. Incapatanarea grecilor de a nu face reforme si ingrijorarile privind situatia Spaniei au dus la deprecierea acesteia. Pentru statele care folosesc moneda, e o mare bataie de cap, pentru ca trebuie sa plateasca, indirect, oalele sparte de altii.
Bineinteles, grecii sunt vinovatii de serviciu. Declaratia recenta a premierului elen Antonis Samaras care a cerut partenerilor europeni „o gura de oxigen si un strop de ragaz” pentru a pune economia pe picioare si a creste veniturile la buget, a involburat si mai mult apele.
Seful diplomatiei austriece, Michael Spindelegger, a declarat ca este necesara instituirea unui mecanism care sa permita expulzarea din zona euro a tarilor care nu-si respecta obiectivele de deficit bugetar. "Ar trebui sa avem posibilitatea sa excludem din zona euro tarile care nu-si onoreaza angajamentele. Cine nu-si poate tine cuvantul, sa plece!", a spus el.
Grecia se afla in prim-plan, insa exista o mare ingrijorare si in privinta Spaniei. Potrivit Fundatiei de studii economice aplicate (Fedea), 17 regiuni ale Spaniei reprezinta «principalul factor de risc» pentru angajamentele asumate de guvernul central in reducer