Primarul Ilie Bolojan a anunţat, marţi, că în această toamnă, proiectul privind obligativitatea sterilizării câinilor din Oradea va fi propus pentru aprobarea Consiliului Local. Realizat în vara anului trecut, proiectul a stârnit scandal între aliaţii de atunci din Consiliu, PNL şi UDMR, aşadar nu a fost adoptat.
"Intenţia noastră este să diminuăm foarte mult numărul câinilor care ajung pe spaţiul public prin sterilizare. Căci o parte dintre aceşti câini sunt lăsaţi pe stradă de proprietari", a spus Ilie Bolojan.
Edilul a declarat că în toamnă proiectul va intra în Consiliul Local, adăugând că cel mai probabil va fi aplicat de la 1 ianuarie 2013. "Există posibilitatea ca stăpânii care nu doresc să-şi sterilizeze câinii să plătească o taxă anuală, de aproximativ 150 de lei, bani care vor ajunge la serviciul de ecarisaj", a mai afirmat edilul.
În forma discutată în luna iulie 2011, proiectul presupunea obligativitatea sterilizării tuturor câinilor din Zona Metropolitană Oradea, inclusiv a celor care au stăpân, pe cheltuiala proprietarilor, pentru a evita apariţia altor câini comunitari. Excepţie făceau doar animalele cu pedigree destinate reproducerii controlate şi cei care aparţin nevăzătorilor sau persoanelor cu handicap. Edilul nu a precizat dacă în proiectul care va fi propus spre aprobare în această toamnă au intervenit modificări faţă de cel din 2011.
Pe de altă parte, primarul a susţinut că intens contestatul regulament de gestionare a câinilor fără stăpân din oraş a fost înţeles greşit şi că, de fapt, doar patrupedele bolnave şi bătrâne ar fi eutanasiate după acel termen de 7 zile în care nu au fost adoptate.
"Eutanasia este o realitate în Oradea şi s-a practicat. Este o măsură prevăzută de lege în cazul câinilor bolnavi ori bătrâni. În fiecare lună, municipalitatea a plătit la SOS Dogs două transporturi de leşuri de câini care au