Atât catolicii, cât şi ortodocşii păstrează cu pioşenie tradiţia pelerinajelor.
Perioada dintre 15 august, cunoscută în Ardeal ca Sfânta Maria Mare şi 8 septembrie, Sfântă Maria Mică, atrage la mănăstirile din judeţul Arad mii de credincioşi, atât din ţară, cât şi din străinătate. Ei vin şi se roagă, parcurg drumul crucii în genunchi şi speră ca viaţa lor să fie mai bună. La cea mai veche mănăstire ortodoxă din ţară, cu activitate, practic, neîntreruptă, Mănăstirea Hodoş Bodrog şi la Bazilica Papală Maria Radna, din Lipova, au loc cu această ocazie slujbe speciale.
Bazilica Papală Maria Randa, locul unde se culeg lacrimile sfinte
Mănăstirea Radna este vizitată anual de mii de turişti din toată Europa. Ei vin la Radna, unde liturghiile sunt oficiate în patru limbi. Basilica romano-catolică Sfânta Maria este situată într-un cartier al oraşului Lipova, în apropierea Mureşului. Prima biserică a fost construită la 1520 şi a suferit multe vitregii de-a lungul istoriei. În anul 1695 lăcaşul a fost incendiat de trupele otomane. Din incendiu, spune legenda, a scăpat neatinsă o singură icoană, despre care se spune că este făcătoare de minuni. Biserica actuală, monumentală, a fost construită în anul 1756 de către călugării franciscani veniţi din Bosnia şi are dimensiuni impresionabile: 60 metri lungime, o înălţime de 21 de metri, iar turnurile ating 67 de metri. După 1948, când comuniştii au început prigoana împotriva Bisericii Romano-Catolice şi a celei Greco-Catolice, pelerinajele au fost interzise.
Anul 1990 însă a adus un nou început pentru viaţa religioasă în jurul vechii mănăstiri. Pelerinajele au fost reluate, de Sfânta Maria Mare, când mii de oameni se adună pentru a se ruga la mănăstirea Radna. În anul 1992, Papa Ioan Paul al II-lea a conferit bisericii de pelerinaj Maria Radna titlul de Basilica Minor. Însă, din 1 octombrie 2003, căl