Judecătorul Ion Predescu de la Curtea Constituţională (CC) apreciază că referendumul trebuia validat. El argumentează că persoanele care au participat la vot au reprezentat mai mult de jumătate din votanţii reali, respectiv jumătate din 14,5 milioane.
Ion Predescu a declarat miercuri la intrarea în Curtea Constituţională că "în raport cu populaţia ţării, aplicând cifra care este de 18,3% a minorilor, aproape patru milioane, rămân 17. Din 17 milioane, scăzând pe cei care au domiciliu şi reşedinţa legală în străinătate, rămân circa 14,5 milioane. Sunt cifre exacte, matematice, care m-au determinat să susţin punctul de vedere pe care l-am şi votat".
Ion Predescu spune că referendumul ar fi trebuit validat de către Curtea Constituţională, dar nu s-a ţinut cont de cifrele transmise de către Guvern: "Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise, asta este".
După calculele judecătorului Curţii Constituţionale, "cei 8,5 milioane prezenţi la vot reprezentau cifra corespunzătoare a 17 milioane, or la noi nu erau 17 milioane, ci mult mai puţini cetăţeni cu drept de vot".
Curtea Constituţională a invalidat referendumul, marţi, 21 august. Motivul este acela că nu a fost atins cvorumul de prezenţă la urne. În urma deciziei CC, preşedintele Traian Băsescu poate reveni la Cotroceni.
Şedinţa CC de miercuri, în care a fost citită hotărârea adoptată marţi privind referendumul din 29 iulie s-a încheiat. Mai departe, hotărârea va fi trimisă Parlamentului, care urmează să se întrunească pentru citirea acesteia, după care decizia va fi publicată în Monitorul Oficial.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spunea marţi că vrea ca sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru citirea hotărârii Curţii Constituţionale să aibă loc cel mai târziu vineri.
Judecătorul Ion Predescu de la Curtea Constituţională (CC) apreciază că referendum