Cu mai putin de o luna inainte de data anuntata de Ministerul Economiei, privatizarea societatii Oltchim ramane in continuare incerta, chiar daca aceasta este una dintre conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca obligatoriu pana pe 26 septembrie, cand board-ul FMI va analiza acordul stand-by cu Romania.
Majorarea pretului la gaze incepand cu luna septembrie, plata arieratelor autoritatilor locale si vanzarea pe Bursa a unui pachet minoritar din Transgaz sunt celelalte masuri cerute de Fondul Monetar International in schimbul aprobarii celei de-a sasea evaluari a acordului preventiv.
"Termenul impus statului roman de catre FMI pentru privatizarea Oltchim este foarte strans. In aceasta perioada se pot face pasi importanti in procesul de privatizare, insa nu cred ca se poate finaliza. Pentru realizarea unei privatizari in interesul tuturor actionarilor si, in primul rand, a economiei romanesti acest proces nu trebuie facut in graba", a spus Nicu Grigoras, broker la SSIF Intercapital Invest, pentru Ziare.com.
Pe de alta parte, Claudiu Cazacu, analist sef X-Trade Brokers, considera ca operatiunea poate decurge normal, desi exista riscul ca PCC, cel mai important actionar minoritar al Oltchim, sa se opuna majorarii de capital.
"Exista sanse ca aceasta operatiune sa decurga normal, daca in AGA se ia decizia de conversie a creantelor in actiuni si nu e contestata legal operatiunea. Exista totusi riscul ca germanii de la PCC sa se opuna majorarii de capital si sa blocheze operatiunea", a subliniat Claudiu Cazacu pentru Ziare.com.
De asemenea, respectarea termenelor este nerealista in contextul in care conversia datoriei de aproape 1,13 miliarde de lei a societatii catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), aprobata de Comisia Europeana la inceputul lunii martie, se suprapune cu vanzar