Femeile care întrețin relații sexuale fără prezervativ sunt mai sănătoase mintal și au un risc mult mai mic de depresie decât cele care se protejează sau sunt abstinente. Acestea sunt concluziile ultimului studiu american, care bucură nu doar femeile, ci și bărbații.
Cercetătorii de la The State University of New York au chestionat un număr de 293 de studente de la Universitatea din Albany despre diferite aspecte ale vieții lor sexuale. În același timp, participantele la studiu au completat și un chestionar menit să indice simptome ale depresiei și tulburărilor psihice.
Rezultatele, publicate în Archives of Sexual Behaviour, arată că indiferent de frecvența actelor sexuale, femeile care întreținuseră relații fără prezervativ prezentau semnificativ mai puține simptome ale depresiei decât cele care în mod obișnuit se protejau sau erau abstinente.
Oamenii de știință au găsit și explicația pentru aceste rezultate surprinzătoare. Sperma conține substanțe chimice care induc starea de bine și au efect ușor sedativ și cel puțin trei tipuri de substanțe cu rol antidepresiv. Este vorba de cortizol, așa-zisul hormon al stresului, care conferă o stare de bună-dispoziție, oxitocina, care are efect similar, melotonină ( substanță care induce somnul) și serotonina, denumit pe bună-dreptate și „hormonul fericirii”.
Un studiu asemănător efectuat în laboratorul Gallup arată că femeile „expuse” la spermă au o putere de concentrare mai mare și obțin un scor mai bun la testele cognitive. În plus, ele au capacitatea de a deosebi sperma „străină” de cea a partenerului cu care a întreținut relații mai mult timp. Abilitatea de a „detecta” surse străine este un sistem foarte evoluat, spun oamenii de știință, care au mai demonstrat că în rândul femeilor care întrețin relații sexuale neprotejate, rata despărțirilor de parteneri este mult mai mică.