BCR, cea mai mare bancă după active, încearcă să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante şi aruncă pe piaţa imobiliară un volum impresionant de locuinţe răspândite în întreaga ţară: circa 410 apartamente şi 220 de case (imobile simple de locuit, dar şi vile cu dotări moderne).
Ofertele de vânzare sunt prezentate pe portalul specializat al băncii pentru valorificarea de garanţii recuperate de la clienţii care nu şi-au mai achitat creditele şi însumează circa 135 mil. lei (30 mil. euro) fără TVA.
Creşterea numărului de executări silite operate de BCR vine în contextul în care aproape un sfert din creditele aflate în bilanţul băncii erau clasificate ca neperformante la jumătatea anului. Mai mult, grupul BCR a raportat pe semestrul I o pierdere netă de 125 mil. euro. Noul management condus de cehul Tomas Spurny s-a angajat să readucă banca pe profit anul viitor, angajamentul fiind girat de şeful Erste Group Andreas Treichl.
Indexul imobiliar al ZF: Preţurile apartamentelor scad în euro. În lei plăteşti mai mult
"Prima casă" a ajuns la 70.000 de credite şi garanţii de 2,8 mld. euro după trei ani în care apartamentele s-au ieftinit cu 22%. Cât va fi factura finală a Guvernului?
Cu o lună înainte de începerea anului universitar, Liviu Tudor se apropie de 1.000 de locuinţe în campusul dezvoltat în Militari
Potrivit semnalelor din piaţă, BCR şi-a înăsprit în ultimele luni abordarea faţă de creditele cu probleme nu numai în cazul clienţilor de retail, ci şi pe segmentul corporate, un exemplu fiind scoaterea la vânzare a magazinului Cocor din Bucureşti pentru rambursarea creditului către bancă.
Pentru clienţii persoane fizice executarea silită poate avea însă efecte dramatice. Practic, peste 600 de familii sunt pe punctul de a-şi pierde locuinţa pentru că nu şi-au mai plătit ratele către BCR. De la încep