Portugalia va avea nevoie, ca şi Grecia, de restructurarea datoriei şi de prelungirea programului de asistenţă financiară sau de un nou pachet de bailout deoarece medicamentul austerităţii nu face decât să agraveze recesiunea acestei ţări, avertizează Citibank, una din multele atenţionări că criza din zona euro merge din rău în mai rău. Prognoza pentru boala contagioasă a Greciei este şi mai pesimistă, iar unul dintre puţinii membri sănătoşi ai uniunii monetare, Olanda, riscă să fie şubrezit de frenezia creditelor.
Economia portugheză se adânceşte în recesiune şi, precum cea a Greciei, "va avea nevoie de extinderea pachetului de bailout cu toate că guvernul şi-a făcut datoria reducând cheltuielile şi implementând majoritatea reformelor cerute de progranul creditorilor internaţionali", se arată într-o analiză a băncii americane Citibank, preluată de CNBC.
Dar, spre deosebire de Grecia, care ar putea părăsi zona euro chiar luna viitoare, pentru Portugalia perspectiva unui exist este foarte redusă. În schimb, acest stat s-ar putea confrunta cu retrageri de capital şi reducerea cererii interne, a comerţului şi investiţiilor străine din cauza ieşirii statului elen, notează analiştii Citi. Aceştia estimează la 90% probabilitatea ca Grecia să iasă din Uniunea Monetară.
O nouă restructurare a datoriilor în zona euro?
"Ne aşteptăm ca scăderea economiei portugheze să fie anul acesta şi în următorul mai puternică decât
s-a prevăzut iniţial", se menţionează în raport, care anticipează că Portugalia va rămâne în recesiune până în 2014 şi subliniază posibilitatea mare ca statul să fie nevoit să recurgă, ca şi Grecia, la restructurarea datoriilor.
"Deşi este puţin probabil ca extinderea pachetului de bailout să vină cu restructurarea datoriilor, ne aşteptăm ca în următorii 1-3 ani să se recurgă la restructurarea datoriilor, cu implica