În prezent, agricultura în judeţul Mehedinţi este un dezastru, nu a mai plouat din luna mai, iar culturile au fost compromise. Porumbul, floarea-soarelui şi rapiţa au avut cel mai mult de suferit din cauza secetei. Agricultorii sunt disperaţi, toată munca lor din acest an s-a dus pe apa sâmbetei, iar cei mai mulţi dintre ei sunt şi datori vânduţi.
„Suntem în mare pagubă. Sunt mulţi ca mine care au mizat pe porumb şi floarea-soarelui şi nu ne-am gândit că nu vom face nimic. Dacă seceta persistă, nu vom putea nici să arăm pentru că pământul este beton, nu a mai plouat din mai. Totul este uscat, totul este distrus“, a spus Sever Copăceanu, agricultor din comuna Obârşia de Câmp.
Porumbul are boabele seci şi ştiuleţii mici, iar acolo unde s-a mai făcut ceva au dat năvală hoţii.
„A fost o vară caniculară, cu foarte puţină ploaie. Oamenii sunt disperaţi că nu au ce să adune de pe câmp, iar acolo unde unii au mai făcut câte ceva, au intrat hoţii şi au furat. Oamenii nu au ce să mănânce, sunt mulţi fără loc de muncă şi trăiesc din furat. Am alertat poliţia, oamenii fac de pază noaptea până îşi culeg porumbii, dar mi-au spus că le este teamă că le dau hoții în cap. Am ajuns într-o situaţie foarte gravă“, a declarat primarul comunei Obârşia de Câmp, Florea Stănaia.
Floarea-soarelui şi rapiţa s-au ars din tulpină din cauza secetei şi a temperaturilor aride. Sunt şi zone în Mehedinţi unde pământul a crăpat pur şi simplu. Câmpul unde odată era loc de păscut pentru animale s-a transformat în nisip, iar craterele sunt atât de adânci încât pot înghiţi cu uşurinţă un om.
Vitele satului au slăbit până au rămas piele şi os, nu au ce să mănânce, iar căldura le usucă din picioare. Crescătorii de animale se văd nevoiţi să îşi vândă vitele pe un preţ de nimic, de teama de a nu intra cu ele în iarnă fără nutreţ. Ţăranii spun că dacă vom avea parte de o iarnă la