Codruţa Kovesi a spus că în dosarele de la Parchet privind referendumul nu sunt cercetaţi cetăţeni pentru că au votat, nici pentru modul în care au votat, ei nefiind întrebaţi de anchetatori în ce fel şi-au exercitat dreptul la vot.
Ea a precizat că procurorii nu au făcut un abuz, ci au dat curs unor plângeri penale care le-au fost adresate.
Procurorul general a precizat că dintre cele peste 500 de plângeri penale, mai mult de jumătate privesc împiedicarea exercitării dreptului la vot sau mita electrală.
Potrivit lui Kovesi, în 50 de dosare este vorba de împiedicarea dreptului de a vota, iar în 297 sunt cercetate fapte de mită electorală, respectiv darea de bunuri sau bani pentru a vota sau a nu vota.
Kovesi a subliniat că procurorii nu pot fi acuzaţi că cercetează oamenii care au participat la vot, pentru că în egală măsură sunt anchetate şi cazuri de împiedicare a exercitării dreptului de vot.
Procurorul general a ţinut să precizeze că sunt persoane care au votat atât pe listele electorale permanente, cât şi pe cele suplimentare, într-o secţie sunt câte patru pagini pe care apare aceeaşi semnătură sau CNP-uri dublate.
"Este normal ca o persoană care apare pe mai multe lsite să fie întrebată dacă a votat sau nu a votat", a adăugat Kovesi.
Ea a mai spus că sunt cetăţeni care apar pe listele electorale şi sunt audiaţi în calitate de martori, mulţi spunând că nu s-au prezentat la vot sau că semnătura nu le aparţine, deşi apare pe trei-patru liste.
Premierul Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, i-a cerut procurorului general, Codruţa Kovesi, să-i transmită o informare cu privire la acţiunile derulate de procurori referitoare la sesizările de fraudă la referendum.
"Am discutat şi îi voi face o cerere oficială astăzi (miercuri, n.r.) să îmi trimită o informare exactă cu ceea ce s-a întâmplat în această săptămână