Statuia Fecioarei Maria are faima că ar fi făcătoare de minuni şi că ar proteja oraşul.
Realizată în anul 1744, Statuia Fecioarei Maria este un monument din tipologia coloanelor ciumei. Monumentul numit şi „Statuia Sfintei Maria Protectoare" sau „Statuia Ciumei", se află, în prezent, în cartierul Mărăşti, în spatele Bisericii romano-catolice Sfântul Petru, de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.
Operă a sculptorului austriac Anton Schuchbauer (1719-1789), monumentul realizat în stil baroc a fost ridicat la cererea guvernatorului Anton Kornis, în semn de recunoştinţă pentru ocrotirea adusă Clujului în perioada ultimei mari epidemii de ciumă care a lovit Clujul între anii 1738-1742.
Tocmai de aceea, monumentul poartă şi numele de „Statuia Ciumei", fiind similară cu statuile realizate în alte ţări, cunoscute, în spaţiul sud-germanic, sub numele de „Pestsäulen ". Coloanele ciumei, specifice stilului baroc din spaţiul respectiv, au fost edificate în secolul al XVIII-lea în semn de mulţumire pentru eradicarea ultimelor epidemii de ciumă. Prototipul acestor coloane din Imperiul Austriac îl reprezintă Coloana Ciumei de la Viena.
Cum sunt realizate monumentele
Aceste coloane sunt decorate cu reprezentări ale Sfintei Treimi, precum şi cu reprezentări ale unor sfinţi veneraţi de Reforma Catolică, în special ale lui Carlo Borromeo , considerat ocrotitor împotriva ciumei.
Primul amplasament al monumentului a fost pe strada Universităţii, în faţa Bisericii Iezuiţilor - azi Biserica Piariştilor - pe locul căruia s-a construit Universitatea Francisc Iosif, actuala Babeş-Bolyai.
Mai bine de două secole, statuia Fecioarei Maria a vegheat, de la înălţimea soclului ei, strada Universităţii şi latura vestică a Pieţei Unirii.
Dar vremurile s-au schimbat, sub tăvălugul istoriei, iar monumentul a trebuit să se adapteze noilor realităţi. În 1959