Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a emis, în data de 12 iulie 2012, hotararea in cauza C-602/10. Hotararea a fost emisa ca urmare a unei cereri formulate de Judecatoria Calarasi in cadrul unui litigiu intre SC Volksbank Romania SA, pe de o parte, si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor − Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Calarasi, pe de alta parte, dar este aplicabilă pentru toate instanţele din România, implicit şi la Braşov, unde există câteva sute de dosare pe această temă pe rolul instanţelor.
ANPC, prin Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Calarasi, a incheiat, urmare a cercetarii unei reclamatii, un proces-verbal de constatare a contraventiei, prin care sanctiona S.C. Volksbank Romania S.A. pentru continuarea perceperii comisionului de risc, contrar prevederilor art. 36 din Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobata prin Legea 288/2010, ordonanta ce transpune in legislatia romaneasca prevederile Directivei 2008/48/CE.
S.C. Volksbank Romania S.A. s-a adresat Judecatoriei Calarasi pentru anularea procesului verbal, considerand ca anumite prevederi ale OUG nr. 50/2010 sunt contrare Directivei 2008/48/CE. Judecatoria Calarasi a adresat intrebarile ridicate de S.C. Volksbank Romania S.A. Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Prin hotararea pronuntata, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, in principal, ca statele membre pot extinde prevederile Directivei 2008/48/CE si pentru contractele garantate cu un bun imobil, prevederile actului national de transpunere pot fi aplicate contractelor de credit ipotecar aflate in derulare, statele membre pot limita numarul comisioanelor percepute de creditori, orice consumator se poate adresa direct autoritatii de protectie a consumatorilor, fara a avea obligatia de a recurge,