Crescătorii de oi şi capre trag un semnal de alarmă: îndeletnicirea strămoşească este pe cale de dispariţie. Numai în ultimii trei ani, fermierii au fost nevoiţi să sacrifice o treime din turme.
În curând, brânza de oi ar putea deveni delicatesă, deoarece pe an ce trece şeptelul de ovine scade considerabil. „Dacă se va menţine acelaşi ritm, îndeletnicirea strămoşilor noştri ar putea să dispară", spune îngrijorat Pantelei Plugaru, preşedintele Federaţiei asociaţiilor crescătorilor de ovine şi caprine din Moldova.
Problema s-a agravat anul acesta din cauza secetei. Mulţi fermieri susţin că vor fi nevoiţi să sacrifice sau să vândă o parte din animale la toamnă. „La sud e o criză cum nu s-a mai întâlnit. Nici acum că e vară nu e suficientă hrană pentru animale. Mă tem că nu vom avea furaje ca să le ţinem la iarnă", explică Tudor Nicu, şeful asociaţiei din raionul Cahul.
SUBVENŢII MICI ŞI BARIERE BIROCRATICE
Crescătorii se plâng că subvenţiile oferite de stat sunt prea mici şi cer ajutorul autorităţilor pentru a salva ramura oieritului. „Statul ne dă 15-25 de lei pentru un kilogram doar când cumpărăm animale de prăsilă. Majoritatea le aducem de peste hotare şi numai un exemplar costă în jur de 1.000 de euro", precizează Pantelei Plugaru.
Floarea soarelui şi porumbul au fost răpuse de secetă
Valentin Dodi, din Grătieşti, a importat recent 60 de capre din Austria. Bărbatul afirmă că a trecut jumătate de an până şi-a văzut animalele în ocol. „Specialiştii de la Agenţia Fitosanitară mi-au cerut să le plătesc deplasarea în Austria ca să inspecteze caprele. Am refuzat categoric fiindcă erau obligaţi s-o facă din banii statului. Până la urmă s-au lămurit, dar eu am fost nevoit să suport chletuieli mari", povesteşte fermierul, precizând că a plătit 5.000 de euro TVA.
MULSE CA ACUM O SUTĂ DE ANI
Din lipsa investiţiilor în domeniu, ram