Guvernul francez relaxează restricţiile ce limitează accesul rromilor la piaţa muncii.
Prim-ministrul francez, Jean Marc Ayrault, a prezidat, ieri, o reuniune interministerială dedicată problemei rromilor, pe fondul criticilor primite de noul Cabinet de stânga de la Paris că a continuat politica fostei guvernări, de desfiinţare a taberelor de nomazi. La reuniune au luat parte, între alţii, ministrul de Interne, Manuel Valls, şi ministrul pentru Egalitate Teritorială, Cecile Duflot. Guvernul francez a decis să „slăbească constrângerile" asupra accesului romilor la locuri de muncă, suprimând taxa datorată de angajatori şi lărgind domeniul meseriilor la care aceştia pot avea acces, a anunţat Cécile Duflot, citat de AFP.
Presiuni din partea comisiei europene
Comisia Europeană a cerut Guvernului francez „măsuri concrete şi surse precise de finanţe" pentru a rezolva problema rromilor, a declarat comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, citată de cotidianul belgian „Le Soir".
Comisia Europeană recomandă ridicarea măsurilor temporare care limitează accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Franţa. „Această măsură ar transmite un mesaj puternic rromilor originari din aceste ţări", a spus comisarul.
15.000 de rromi imigranţi se află pe teritoriul Franţei, potrivit estimărilor.
„Liberation": cinci prejudecăţi despre Rromi
Cotidianul francez „Liberation" încearcă să demonteze, într-un articol, principalele prejudecăţi despre rromi: că aceştia ar fi prin excelenţă nomazi, că ar invada Europa, că trăiesc în tabere improvizate, că sunt hoţi şi cerşetori şi că nu vor să vorbească franceza.
1. Sunt nomazi prin natura lor
„Nu există rromi sau ţigani nomazi", susţine antropologul Martin Olivera, membru al Observatorului european Urba-rom. „Există o minoritate de grupuri care au o tradiţie de