De ce îi era teamă lui Ponta, nu a scăpat: a fost amânată, din lipsă de cvorum, şedinţa de ieri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Magistraţii ar fi trebuit să ia act de demisia Monei Pivniceru, astfel încât ea să poată prelua portofoliul de ministru al Justiţiei, înaintea reluării atribuţiilor de şef al statului de către Traian Băsescu (acest lucru se va întâmpla imediat ce hotărâ-rea Curţii Constituţionale privind referendumul va fi publicată în Monitorul Oficial, după citirea în faţa plenului Parlamentului).
Pentru întrunirea cvorumului CSM este necesară prezenţa a 15 din cei 17 membri cu drept de vot, însă în cadrul şedinţei de ieri au fost prezenţi doar 14 membri ai Consiliului.
Prezent la şedinţa magistraţilor, Victor Ponta a plecat după neîntrunirea cvorumului, criticând întârzierile repetate ale membrilor CSM: "De trei zile, CSM nu vrea să ia act de demisia unui om. Este o situaţie dezamăgitoare, nu mă aşteptam la aşa ceva. De ce nu reuşesc să se strângă? Nu vreau să fac o paralelă, dar dacă nu este cvorum în Parlament, toată lumea sare în sus. Consider că este anormal ce se întâmplă".
Primul-ministru păruse să fi anticipat deznodământul de ieri, deoa-rece domnia sa insistase, luni, ca plenul CSM să nu continue să blocheze ocuparea funcţiei de ministru al Justiţiei de către Mona Pivniceru, adăugând că nu înţelege "amânările şi sabotajele" din partea membrilor CSM, comentând că neîntrunirea cvorumului ar însemna un "vârf de penibil".
Victor Ponta precizase că numirea unui ministru al Justiţiei este urgentă, deoarece sunt multe lucruri care trebuie făcute la Minister, între care bugetul pe anul viitor şi tot ce ţine de angajamentele externe ale ţării noastre.
Însă Şeful Guvernului ar mai putea avea un motiv pentru care doreşte urgentarea instalării Monicăi Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei: mandatele Procuro