Gura lumii, batranii, jurnalistii au comparat seceta de anul acesta cu uscaciunea din 1946. Acum 66 ani, Romania inca resimtea efectele razboiului, alimentele, medicamentele si hainele se dadeau cu portia. Peste toate astea s-a suprapus o seceta teribila. Primii stropi de ploaie, dupa patru luni de arsita, au devenit prima stire. Specula cu alimente Cotidianul ”Moldova libera” isi avea sediul pe strada Alexandru Lapusneanu, de unde trimitea reporterii prin colbul Iasilor. Prin iunie - iullie 1946, efectele secetei inca nu se ”aratau” in articolele ziarului de informatie si reportaj. Specula cu legume, fructe, peste era subiectul preferat al ziaristilor care tratau problemele din agricultura: ”Viata se ieftineste in piata Nicolina” suna un titlu de articol, din 7 iulie 1946, despre ofensiva contra speculei. ”Intermediarii, asa zisii engrosistii au fost in laturati. Toate carele taranesti au fost indreptate spre piata, unde taranilor li s-a dat concursul sa isi vanda singuri marfa”.
Talhari de provizii Schimbarile de regim politic ale vremii impuneau jurnalistilor un ton propagandistic, de sustinere a muncitorilor in fata negustorilor. In locul secetei alta pacoste aparuse prin satele Moldovei, talharii care jefuiau proviziile taranilor. Cand un asemenea hot era prins, de obicei, jandarmii il impuscau pe loc: ”Caragea, spaima satelor moldovene, impuscat in lupta cu jandarmii - sapte crime si o suta de jafuri intr-o cariera de talhar”, articol despre lotrul Caragea care ”se tragea dintr-o familie de oameni instariti si era absolvent al scolii normale de invatatori”.
Propaganda meteo La inceputul lui iulie, a cazut o ploaie scurta, tratata de ziaristii vremii in spirit propangadistic: ”Situatia agricola din judetul nostru a fost remediata. Astfel, datorita ploii cu caracter general care a fost inregistrata in cursul zilei de 9 iulie intreaga recolta a pl