"Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, este anchetată de autorităţile federale din SUA - Federal Reserve şi Departamentul Justiţiei - pentru posibile încălcări ale sancţiunilor impuse Iranului, spun surse apropiate situaţiei, citate de Financial Times.
Conform surselor, ancheta a fost declanşată după ce banca le-a divulgat informaţii autorităţilor americane în urma unei analize a activităţii directorului executiv Stephen Hester, care s-a alăturat RBS în 2008.
RBS informa la data de 3 august: "Am lansat discuţiile cu autorităţile britanice şi americane pentru analiza modului de conformare a băncii la legile şi regulamentele aplicabile, inclusiv cele care privesc sancţiunile economice aplicate de SUA". Însă, în această raportare, RBS nu a facut referire la Iran. Banca mai arăta în raportul menţionat: "Deşi grupul nu poate determina când se va finaliza analiza sau care va fi rezultatul discuţiilor sale cu autorităţile britanice şi americane, costurile anchetei, solicitările de remedieri sau răspunderea care va surveni ar putea avea un efect negativ semnificativ".
Marea Britanie a salvat RBS în perioada de vârf a crizei financiare, injectând 45,5 miliarde lire sterline (72 miliarde dolari) în instituţia creditoare, acesta fiind cel mai costisitor pachet de salvare obţinut vreodată de o societate financiară.
În trimestrul al doilea din anul curent, profitul RBS a scăzut cu 22%, în condiţiile în care vânzările diviziei de pieţe (piaţă de capital şi valutară) s-au redus pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa. Câştigul operaţional al băncii a ajuns la 650 de milioane de lire (un miliard de dolari), de la 833 milioane de lire în trimestrul al doilea din 2011. Analiştii estimau un profit de 649 milioane de lire. Directorul executiv al RBS, Stephen Hester, a declarat, la momentul publicării r