Excelenţa Sa, Oleg S. Malginov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar, al Federaţiei Ruse, în România, mi-a acordat un interviu, în care s-a dovedit a fi franc, dar nuanţat, prietenos, dar consecvent cu propriile convingeri, diplomat în exprimare, dar promovând principii clare, conforme cu mandatul său, într-o ţară la ai cărei oameni a afirmat că ţine sufleteşte.
Decizia regelui Mihai de a fi de partea corectă a istoriei
- La 23 August 1944, Armata României s-a alăturat forţelor coaliţiei anti-hitleriste, contribuind la scurtarea, cu şase luni, a celui de-Al Doilea Război Mondial. Cum vă raportaţi, azi, la veteranii români, care au luptat alături de trupele sovietice?
- Ei constituie un segment al cetăţenilor României, care contribuie la extinderea relaţiilor bilaterale, la cooperarea noastră. Istoria celui de-Al Doilea Război Mondial a fost, pentru noi şi pentru români, o perioadă foarte tragică şi dificilă. Nu voi discuta despre asta acum.
Dar, în 1944, aici, în Sud-Estul Europei a fost un timp al marilor bătălii. Şi, desigur, a mai fost decizia regelui Mihai de a fi de partea corectă a istoriei, de a salva ţara de devastare, de a salva viaţa a zeci de mii de soldaţi şi civili români. A fost cea mai înţeleaptă decizie la nivel înalt, o contribuţie la victoria globală a coaliţiei anti-hitleriste, în cel de-Al Doilea Război Mondial. Au fost şi alte contribuţii majore, dar România a avut rolul său. Ca urmare a acestei decizii şi a paşilor pe care i-a făcut ulterior, regele Mihai a fost distins cu cel mai înalt ordin acordat de Moscova, pe care îl deţin doar 20 de personalităţi în lume. Pe cei care au luptat, în ultimele luni de război, alături de trupele sovietice, îi onorăm invitându-i de 9 Mai, la ambasada rusă. Din nefericire, ei sunt tot mai în vârstă, iar unii au trecut Styxul. Este o onoare, un privilegiu, de a nu uita contr