Conform ultimelor statistici, din 619 români nou-diagnosticaţi cu HIV, 43% au vârsta cuprinsă între 20-29 de ani şi 64% s-au infectat prin intermediul contactului heterosexual neprotejat.
Jumătate dintre noile cazuri de HIV depistate în 2011 au fost chiar în rândul tinerilor cu vârste între 20-24 de ani. Acesta este semnalul de alarmă pe care-l trag specialiştii în domeniu, care subliniază că aceste probleme apar din cauza sexului neprotejat.
Un raport publicat de Fundaţia Tineri pentru tineri în anul 2012 arată că 54% din tinerii cu vârste între 15-24 de ani nu au folosit prezervativul pentru fiecare contact sexual ocazional şi 16,3% nu l-au folosit niciodată.
,,Toate aceste statistici demonstrează că mulţi dintre tinerii activi sexual nu sunt conştienţi de riscurile la care se supun în cazul unui contact neprotejat.
De aceea este important ca ei să conştientizeze utilitatea prezervativului în protecţia împotriva virusului HIV", explică medicul dr. Maria Georgescu, Director Executiv la Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS).
Aceasta mai spune că este foarte important ca tinerii activi sexual să mergă să se testeze şi în cazul unui rezultat pozitiv, să facă tratament.
Durata de viaţa a bolnavilor cu HIV care urmează continuu şi cu stricteţe tratamentul prescris de medic este similară cu durata de viaţă a unei persoane sănătoase.