Mit: „Hrană pentru creier"
Verdict: Adevărat
Într-adevăr glucidele hrănesc creierul. Aceasta este explicaţia pentru faptul că simţim nevoia de ceva dulce atunci când facem un efort intelectual. Astfel, la fiecare masă principală (mic dejun, dejun şi cină) este obligatoriu să consumăm o porţie de glucide lente (care conţin amidon).
Dulciurile acţionează ca un drog
Verdict: Adevărat
Din nefericire pentru amatorii de dulciuri nutriţioniştii avertizează că acestea acţionează şi ca un drog, deci creează dependenţă. Pentru cineva care s-a deprins cu gustul dulce, renunţarea este similară cu lăsatul de fumat sau de alcool.
Zahărul brun mai sănătos
Verdict: Adevărat
Adevărat. Zahărul brun este extras din trestia de zahăr şi este mai puţin prelucrat şi rafinat decât zahărul clasic, obţinut din sfecla de zahăr. Ca şi număr de calorii, însă, este identic.
Pâinea îngraşă
Verdict: Fals
Nu pâinea îngraşă, ci ceea ce mâncăm pe lângă ea. O felie de pâine reprezintă aproximativ 80 de calorii în timp ce o felie de caşcava echivalează cu l, 180 de calorii. Asta nu înseamnă că nu putem consuma la masă una-două felii de pâine.
Pâinea prăjită bună la slăbit
Verdict: Fals
Diferenţa între o felie de pâine şi una proaspătă constă în faptul că cea uscată este doar deshidratată. Numărul de calorii rămâne constant.
Grahamul nu îngraşă
Verdict: Fals
Pâinea neagră sau intermediară conţine mai multe tărâţe (fibre) care ajută digestia, însă conţinutul caloric este doar uşor inferior pâinii albe (230 calorii/100 g faţă de 280 calorii/100 g).
Mierea nu îngraşă
Verdict: Fals
Chiar dacă este mai sănătoasă, mierea este la fel de bogată în fructoză şi calorii ca şi zahărul (4 calorii/g) ba chiar mai bogată potrivit nutriţioniştilor: o linguriţă de zahăr are 13 calorii, una de