Austria, unul dintre cei mai mari investitori străini din România, unde ocupă poziţii puternice în câteva sectoare economice strategice, îşi poate pierde calificativul maxim atribuit de agenţiile de evaluare financiară din cauza expunerii sistemului bancar la Europa de Est şi a impactului pe care îl are criza datoriilor din Occident. Cum în teorie un rating mai slab înseamnă costuri de finanţare mai mari, retrogradarea Austriei ar putea aduce presiuni suplimentare pe activele din străinătate ale acestei ţări. Datele statistice sugerează că, în contextul turbulenţelor economice şi financiare, Austria a frânat deja investiţiile către România.
La sfârşitul anului 2010 Austria se plasa pe locul doi, după Olanda, în topul investiţiilor directe străine din România, cu un sold de 9,3 miliarde euro, sau 9,3% din total, la 31 decembrie, potrivit datelor BNR. La sfârşitul anului 2009 soldul investiţiilor austriece s-a situat la 9,03 miliarde euro. Investiţiile olandeze au stagnat în 2010 la 10,9 miliarde euro.
Dintre toate marile agenţii de evaluare financiară, doar Fitch mai atribuie perspectivă stabilă ratingului "AAA" al Austriei, scrie CNBC.
"Principala îngrijorare privitoare la sectorul financiar austriac este expunerea acestuia la Europa Centrală şi de Est şi de Sud-Est (ECESE). Cum multe state din regiune au acumulat datorii externe ridicate, mai ales prin intermediul sectorului bancar, finanţarea străină a subsidiarelor locale va rămâne o vulnerabilitate importantă mult timp, în condiţiile în care ajustările din Austria decurg gradual şi lent", au scris analiştii Fitch într-o analiză a situaţiei economice şi financiare a Austriei.
Expunerea netă a băncilor austriece la ţările ECESE se situează la 110 miliarde de euro, echivalentul a 30% din Produsul Intern Brut al Austriei. Suma include 50 miliarde euro în creditare directă acordată