Cresterea economica este principalul factor care influenteaza traiectoria raportului datorie publica/PIB. Romania are nevoie de o crestere anuala sustinuta, de cel putin 2%, pentru a mentine datoria publica pe un palier sustenabil. Un nivel mai ridicat al ratei dobanzii la imprumuturi va duce la cresterea raportului datorie publica/PIB. O crestere cu 100 de puncte de baza in rata reala a dobanzii poate adauga echivalentul a 1.1% din PIB la datoria publica. O depreciere de 5% a leului in raport cu EUR, de exemplu, poate adauga echivalentul a 1% din PIB la datoria publica (exprimata in RON). Pe termen scurt, riscul deprecierii leului poate fi amplificat atat de un nivel mai ridicat al ratei dobanzii la imprumuturi cat si de o evolutie sub asteptari a economiei si/sau realizarea unui nivel al incasarilor la buget sub tinta propusa
Criza curenta a readus in discutie rolul determinant pe care finantele publice il au in stabilitatea macroeconomica. Daca in zona euro, de exemplu, criza datoriilor suverane continua sa se afle pe ordinea de zi a guvernelor, in Romania nivelul actual redus al datoriei publice plaseaza acest subiect oarecum in afara sferei de interes public imediate. Insa, prezenta unor riscuri, atat de moment, cat si datorita schimbarilor structurale vis-à-vis de finantarea din pietele internationale, valideaza o re-evaluare a acestui subiect.
Traiectoria datoriei publice ofera o perspectiva pe termen lung asupra sustenabilitatii finantelor publice.
O tara este in general perceputa ca fiind ‘solvabila’ daca rata de crestere a datoriei publice ramane inferioara ratei dobanzii aferenta acesteia. In caz contrar, nivelul datoriei publice creste pana in punctul in care guvernul va esua in a gasi cumparatori pentru orice randamente ale instrumentelor de imprumut pe care le ofera.
Daca in decembrie 2006, de exemplu, aceasta conditie a