A devenit un obicei ca unii oameni de ştiinţă să emită o teorie privind un aliment sănătos pentru ca după o perioadă alţii să afirme contrariul. În timp, unele alimente au trecut de la a fi recomandate la a fi extrem de nocive pentru organism.
Informaţii contradictorii
Părerile cercetătorilor sunt atât de diferite încât The Sun a realizat o cronologie a recomandărilor oamenilor de ştiinţă, anunţă Mediafax.
În privinţa ouălor, dacă în 1990, nutriţioniştii au avertizat că produc un colesterol mare, iar consumul mediu a scăzut la două, trei pe săptămână, în 2009, sfatul privind reducerea consumului de ouă a fost retras după ce studiile au arătat că cei mai mulţi oameni nu au colesterolul mărit din cauza lor. Trei ani mai târziu, în 2012, s-a ajuns la concluzia că două gălbenuşuri de ou consumate pe săptămână sunt la fel de nocive pentru inimă ca şi fumatul, pentru că înfundă arterele, potrivit unor studii ale unor cercetători canadieni.
Despre ciocolata neagră, în 2011, nutriţioniştii din New York afirmau că aceasta conţine antioxidanţi care luptă împotriva cancerului şi protejează sistemul cardiac. Un an mai târziu, un studiu american s-a ajuns la concluzia că cei care o consumă de câteva ori pe săptămână sunt mai slabi decât cei care o fac ocazional, iar o analiză europeană concluziona că aceasta contribuie la obezitate.
Cârnaţii reprezintă şi ei un aliment care stârneşte contradicţii. În 2011, s-a spus că nivelul de sare din cârnaţi poate declanşa o presiune mare a sângelui, infarct sau boli de inimă, pentru ca anul acesta să se afirme că consumarea unui cârnat pe zi măreşte riscul de cancer pancreatic. În viziunea altora, făcută publică tot anul acesta, cârnaţii saturaţi de grăsimi sunt, totuşi, sănătoşi, dar numai dacă au cel puţin 85 la sută carne.
Despre vinul roşu, cercetătorii londonezi sp