TIMISOARA. Lansate cu mare fast inca de la sfarsitul lunii iunie, la Constanta, Serbarile “Timisoreana” tind sa-si piarda din stralucirea bahica chiar in orasul de pe Bega, de unde, dealtfel, provine cea mai cautata bere din tara.
Dupa ce au ciocnit halbe dupa halbe pe malul marii, dar si la Iasi, Galati si Buzau, gazdele festivalurilor berii din acest an, Hangiul Priceput si Hangita Dichisita, au ajuns si la Timisoara, ultimul popas al carvanei cu butoaie si covrigi.
Pregatirea este in toi, trupele muzicale au iesit la repetitii, comerciantii isi fac stocuri de marfa, iar riveranii din zona Stadionului Dan Paltinisanu incropesc planuri de aparare impotriva miilor de decibeli care vor sufoca tot cartierul timp de o saptamana. Daca amatorii de bere si voie buna abia asteapta inceperea festivalului, in 25 august, nu acelasi lucru se poate spune si despre distribuitorii acestei licori cu spume din Timisoara, care, din ratiuni doar de organizatori stiute, sunt tinuti la poarta serbarii.
“In mod inexplicabil, nici o firma din Timisoara nu a fost acceptata la festival. Doar distribuitori din Bucuresti. Nu este posibil ca la un festival al berii Timisoreana, tocmai timisorenilor sa le fie blocata participarea. Sigur, in spatele acestor petreceri, in timpul carora se vand tone de bere si zeci de mii de mititei, se ascund adevarate afaceri, insa este nepermis, aproape un afront, ca reprezentantii Timisoarei sa fie tinuti la usa pentru a se face loc firmelor de casa din Bucuresti”, ne-a declarat unul dintre cei mai importanti distribuitori ai berii locale din Timisoara.
Paradoxal, acest “embargo” impotriva firmelor din Timisoara, care si-ar fi dorit participarea la festival, s-a mentinut si in cazul restaurantului Fabricii de bere sau a Curtii berarilor, adica cei mai vizibili agenti de imagine ai berii produse la Timisoara.
Dupa cum era de