Al 88-lea număr al colecţiei „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă" se distribuie joi, împreună cu ziarul „Adevărul Moldova", la preţul de 36 de lei, şi va conţine o selecţie din nuvelistica marelui scriitor rus Nikolai Vasilievici Gogol (1809-1852).
Lucrările la care s-au oprit redactorii Editurii Adevărul sunt: „Taras Bulba", „Mantaua", „Nasul" şi „Vii", printre cele mai semnificative pentru opera gogoliană.
Capodopera lui Gogol este romanul „Suflete moarte" (1842), dar scriitorul este şi un mare maestru al prozei scurte, unde a creat veritabile bijuterii. Dacă „Taras Bulba" glorifică trecutul istoric al cazacilor ucrainieni, în pagini de mare instensitate epică, nuvelele „Nasul" şi „Mantaua" arată geniul satiric al scriitorului, fiind totodată şi piese de bază ale literaturii fantastice.
Peripeţiile unui nas
Unicitatea prozei scurte, precum şi a dramaturgiei lui Gogol rezultă din amestecul, cu efect satiric, de realism critic la adresa societăţii contemporane şi fantastic. Într-o epocă măcinată, mai mult decât altele, de viciile omeneşti, pesimistul Gogol nu avea decât satira ca armă.
Pornind de la această viziune, prozatorul a închipuit în „Taras Bulba" aventura unei familii de cazaci care porneşte la luptă în războiul împotriva polonezilor şi a scos în evidenţă trăsăturile sufletului rus.
În celebra povestire „Nasul" şi-a pus la lucru imaginaţia şi, spre a se binedispune într-o perioadă de restrişte, a născocit peripeţiile unui nas care se desparte de „proprietarul" lui pentru a începe o viaţă independentă.
Cuceritoarele aventuri ale nasului care se comportă ca o fiinţă omenească în Sankt Petersburg au încântat generaţii de cititori din toată lumea.
La sfârşitul anilor '20, inspirat de fantezia lui Gogol, Dimitri Şostakovici a compus o operă care poartă acelaşi titlu.
„Taras Bulba. Mantaua. Nasu