Cancelarul german, Angela Merkel, a efectuat ieri o vizită la Chişinău, media moldavă relevând că vizita are ca scop informarea la sursă asupra conflictului transnistrean, dar şi pentru a da un semnal forte ruşilor că Germania este cu ochii pe regiune.
Pe agenda cancelarului german, Angela Merkel, s-au aflat întrevederi cu liderii Republicii Moldova, preşedintele Nicolae Timofti şi premierul Vlad Filat, şi reprezentanţi ai partidelor, în încercarea de a se găsi o soluţie pentru reglementarea conflictului cu republica separatistă Transnistria, un conflict aflat la porţile Uniunii Europene. Apoi, cancelarul a pronunţat un discurs în faţa deputaţilor moldoveni.
Transnistria, o fâşie de teren din estul Republicii Moldova, unde trăiesc 555.000 de locuitori, majoritar rusofoni, şi-a declarat independenţa faţă de republică după prăbuşirea URSS în 1991, dar nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională, liderii ei fiind susţinuţi doar de Moscova.
Potrivit fostului vicepremier Viktor Stepaniuk, şeful Partidului popular socialist din Moldova, citat de Nezavissimaia Gazeta, prin persoana cancelarului, Germania caută, pentru reglarea conflictului, un compromis care ar conveni la Chişinău, Tiraspol şi Moscova. „Reglarea conflictului din Transnistria este văzută sub acelaşi unghi. Merkel caută o soluţie de compromis; ea ar putea să se afle în cadrul unei structuri federative a Moldovei unite."
Visând la Putin
Stepaniuk şi-a expus opiniile şi a subliniat că „federalizarea ar putea fi o soluţie pentru Republica Moldova, la care încercăm să convingem şi România să adere". El a subliniat că o reintegrare bazată pe federalizare ar conveni Transnistriei şi ar menţine Moldova ca stat independent. Dacă în 2003 preşedintele Vladimir Voronin ar fi acceptat „planul Kozak" (după numele lui Dmitri Kozac, membru în guvernul rus la acea vreme), propu