La orice vârstă, hrana diversificată este esenţială pentru menţinerea stării de sănătate. De aceea, meniul cotidian trebuie să conţină alimente bogate în vitamine :A, C şi E, duşmanii dovediţi ai radicalilor liberi.
Consumând astfel de alimente, învăţăm să înlocuim delicatesele, pline de calorii, de grăsimi şi de carbohidraţi.
„La orice vârstă sunt recomandate mesele regulate, cu un aport caloric moderat, care să nu încurajeze apariţia bolilor. Copilul începe să-şi formeze obiceiuri alimentare, după împlinirea vârstei de un an, când mama poate să-l hrănească cu alimente lichide. De asemenea, adolescentul, adultul, vârstnicul au nevoie de hrană specifică etapei de viaţă pe care o parcurge", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Dieta diversificată a copilului
Hrana diversificată a bebeluşului se face după reguli stricte. Mama bebeluşului trebuie să urmărească modul în care reacţionează copilulul atunci când este hrănit cu un aliment nou. Mai exact, ea are grijă să introducă progresiv în meniul copilului, câte un aliment nou pe săptămână.
Până la vârsta de trei ani, hrana copilului se diversifică şi el poate să consume un ou întreg la două-trei zile şi câte 30-40 de grame de carne de peşte, de pasăre sau de viţel. Când copilul refuză un aliment important, mama trebuie să-l introducă în meniu sub altă formă, adăugându-l în supă, de exemplu.
Totodată, pentru hrana copilului este foarte important conţinutul caloric al alimentelor, corespunzător vârstei copilului. În acest mod, se evită creşterea anormală în greutate a bebeluşului.
Dieta diversificată a adolescentului
Pâinea integrală, cerealele, fasolea, mazărea şi fructele sunt surse importante de nutrienţi pentru adolescenţi. Mamele trebuie să ştie că necesarul de fier, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi, creşte odată