Pepenele galben este un aliment-medicament, ale cărui beneficii îl fac un adevărat izvor de sănătate şi frumuseţe. Pepenele galben este cunoscut şi cultivat de milenii în India şi Orientul Mijlociu iar în Europa a început să fie cunoscut şi cultivat încă din timpul Imperiului Roman.
Pepenele galben şi principalele lui beneficii
1. Pepenele galben – sursă majoră de vitamina A
Pepenele galben este una din cele mai importante surse naturale de vitamina A. Pepenele galben conţine vitamina A sub formă de beta-caroten, care este cea mai puternică formă de provitamina A. Datorită beta-carotenului pepenele are culoarea galbenă sau portocalie. Beneficiile vitaminei A asupra vederii şi mai ales asupra vederii la lumina slabă sunt binecunoscute. Vitamina A este de asemenea indispensabilă pentru o piele sănătoasă şi pentru protecţia mucoaselor. Dacă aveţi pielea uscată, scămoasă, fisurată încercaţi o cură de pepene galben şi veţi observa diferenţa!
2.Vitamina C
Pepenele galben este o sursă majoră de vitamina C, mult mai importantă decât ruda sa cu miez roşu, care are de 4 ori mai puţină vitamina C. Vitamina C este unul din cei mai puternici antioxidanţi hidrosolubili, precum şi un regenerator pentru alţi antioxidanţi din organism. Carenţa de vitamina C este implicată în aşa-zisa „astenie de primăvară”, datorită faptului că pe timpul iernii scade consumul de fructe şi legume.
3. Vitamina B6
Vitamina B6 sau piridoxina se găseşte în abundenţă în pepenele galben, din această cauză pepenele galben este deosebit de util pentru cei care au afecţiuni ale sistemului nervos periferic dar şi pentru sănătatea şi buna funcţionare a sistemului nervos central. De asemenea, vitamina B6 ajută la absorbţia magneziului, un mineral implicat în transmiterea nervoasă.
4. Acid folic
Pepenele galben conţine de asemenea vitamina B9 sau acid folic, un com