Pentru americani, vinurile romanesti sunt un mister, la fel ca si castelele din Transilvania. De fapt, Transilvania este una dintre regiunile din Romania unde sunt produse vinuri de mare succes la export.
Becky Sue Epstein, consultant in materie de vinuri pentru revista americana Palate Press, s-a intalnit, la New York, cu cinci producatori romani de vinuri, iar articolul scris dupa ce a facut cunostinta cu acestia este plin de cuvinte de lauda la adresa vinurilor romanesti.
Transilvania este una dintre cele sapte regiuni viticole din Romania. In aceasta tara europeana, viile din Transilvania produc mai mult vin alb, cele de la granita cu Republica Moldova sunt axate pe vinuri rosii, iar cele din sud, din apropierea Dunarii, produc la fel vinuri rosii.
Unul dintre producatorii romani de vinuri prezent la New York a fost "Domeniul Coroanei", licori ce sunt produse inca din 1884. "A fost o surpriza pentru mine sa cunosc familia Anghel, proprietara viei ce produce Domeniul Coroanei. Am aflat astfel ca o mica afacere de familie poate functiona sute de ani, numai cu ajutorul pastrarii traditiilor", scrie Epstein, in articolul sau.
La ora actuala, Romania este al saptelea mare cultivator de struguri si producator de vinuri din Uniunea Europeana. Consumul local fiind ridicat, numai trei la suta din vinurile romanesti sunt exportate.
In SUA ajung aproape sapte la suta din vinurile romanesti create pentru export, iar producatorii romani vor sa creasca acest procent. "Am gustat mai multe vinuri si pot sa spun ca Domeniul Coroanei, Senator, Cramele Recas, Carl Reh si Murfatlar sunt printre cele mai reprezentative vinuri romanesti. Cel mai bun vin rosu al romanilor este Feteasca Neagra, cu un continut moderat de tanin, o aciditate suportabila si note putin picante", mai scrie specialista americana in vinuri.