De cele mai multe ori, accidentele de muncă sunt cauzate de dificultățile financiare ale companiilor, încălcarea regulilor din partea angajaților și indiferența față de riscuri.
O analiză realizată de către Accace, unul dintre liderii din Europa Centrală și de Est în management financiar, arată că accidentele de muncă apar cel mai des pe fondul dificultăților bugetare ale companiilor. Acestea încearcă să scadă cheltuielile, ajungând să investească sume infime în prevenirea accidentelor.
Conform studiului, alte cauze ale accidentelor sunt atitudinea necorespunzătoare față de riscuri și încălcarea, conștientă sau inconștientă, a unor reglementări sau prescripții tehnice vizavi de procesele de muncă. Reglementările pot fi încălcate deopotrivă de companii sau de angajații acestora, din cauza unei slabe informări.
Materialele second hand, riscante
Pentru a reduce numărul accidentelor, specialiștii cred că sunt esențiale investițiile în dotări și echipamente. „De exemplu, pe un șantier, în loc de folosirea schelelor vechi, eventual achiziționate second hand, ar trebui să se utilizeze schele cât mai noi și sigure, cu un grad de uzură mic sau inexistent, pe cât posibil. De asemenea, echipamentul de protecție al angajatilor trebuie să fie nou și să respecte standardele impuse de lege”, explică Maria Cojocaru, reprezentant Accace.
Angajatorul plătește primele trei zile din concediul medical
Conform legii privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă în cazul accidentului de muncă sau al bolii profesionale se suportă în primele trei zile de către angajator, iar din a patra zi se plătește din contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Numărul accidentelor de muncă, în scădere
În utimii cinci ani, numărul accidentelor de muncă petrecute î