Statul trebuie să lase companiile de stat să fie conduse după principiile guvernanţei corporative din privat dacă vrea să le transforme din "vaci de muls" ale politicienilor în companii profitabile.
Indiferent de metoda aleasă - insolvenţă, privatizare sau management privat - Guvernul trebuie să oprească managementul defectuos la companiile de stat, pentru că este inadmisibil ca firme cu afaceri de sute de milioane de euro, care deţin monopolul, să raporteze pierderi sau profituri nesemnificative, iar statul să se împrumute în continuare pentru plata salariilor şi a pensiilor.
"De 22 de ani încoace cultivăm un «dolce far niente» (dulce trândăvie- n.red.) în ceea ce priveşte asumarea unui proces de reformare a acestor companii de stat. Căpuşarea este la toate nivelurile şi sectoarele, este o stare care defineşte toate societăţile de stat. Putem să aducem cei mai titraţi manageri, de la Londra sau de la Washington, pe care să-i plătim cu sute de mii de euro, dar nu au ce să facă, pentru că peste tot, în cele 100 de companii de stat, există «băieţi deştepţi», iar noii manageri vor rămâne prizonieri ai unor contracte", a spus Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, prezent ieri la şedinţa deschisă de redacţie ZF Expert "Opriţi managementul dezastruos din companiile de stat!". Borza a susţinut astfel că, atât în ceea ce priveşte achiziţiile, cât şi livrările, contractele semnate de Hidroelectrica sunt atât de încătuşate, încât doar insolvenţa le-ar fi putut curăţa. La dezbatere au mai fost prezenţi Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, Radu Timiş, preşedintele Cris Tim, Dan Şucu, proprietarul Mobexpert şi Doru Lionăchescu, managing partner al casei de investiţii Capital Partners.
Discuţiile privind dezastrul din administrarea companiilor de stat au fost aduse în prim-