Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu şi scriitorul Radu Paraschivescu au explicat pentru EVZ culisele periplului lor prin diverse biblioteci din varii colţuri ale ţării.
Într-un demers care devine prima campanie naţională de promovare a bibliotecilor publice din ţară ("Căutătorii de poveşti"), Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Cătălin Ştefănescu, Irina Păcurariu, dar şi câţiva bloggeri au plecat într-un tur al bibliotecilor din România în căutare de istorii autentice.
Realizatorul de emisiuni culturale Cătălin Ştefănescu şi scriitorul Radu Paraschivescu au răspuns la câteva întrebări adresate de EVZ.
Cătălin Ştefănescu
Întrebat cum ar descrie România din punct de vedere al bibliotecilor, realizatorul TV, care a vizitat 10 astfel de instituţii de cultură, a detaliat: "Dacă România ar fi la fel de adaptabilă, aşa cum sunt câteva dintre bibliotecile pe care le-am vizitat, am fi de multă vreme în vârful ierarhiilor europene. Ceea ce e de spus aici, însă, în modul cel mai serios, e faptul că noţiunea de leadership, exemplul personal, pasiunea şi credinţa unor oameni într-un proiect, într-o menire, în a face bine comunităţii din care eşti parte, sunt noţiuni esenţiale pentru a înţelege munca anonimă a unor compatrioţi care fac lucruri extraordinare, fără ca noi să ştim. Şi ceea ce e cu totul extraordinar e faptul că toţi bibliotecarii pe care i-am cunoscut fac lucruri excepţionale, fără să se gândească la salariul ruşinos de mic pe care îl primesc. Sigur, acum nu trebuie să se creadă că toate bibliotecile din România sunt un Paradis. Însă cele pe care le-am văzut sunt cu totul excepţionale, iar oamenii pe care i-am cunoscut merită recunoştinţa fiecăruia dintre noi".
Cătălin Ștefănescu a văzut 10 biblioteci „pe lângă Turda, la Sebeș, la Mediaș, la Iernut, în Apuseni”
Cătălin Ştefănescu defineşte şi cel mai amuzant episod al periplului să