După două săptămâni de aşteptare, portofoliul ministrului de Justiţie a fost ocupat cu un titular.
După 17 zile de la momentul în care a fost propusă pentru a prelua funcţia de ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru a reuşit să depună aseară jurământul, după ce Plenul CSM a luat act de demisiile acesteia din CSM, dar şi din magistratură.
Drumul către fotoliul de ministru nu a fost însă unul uşor pentru fosta judecătoare. După propunerea făcută de Victor Ponta pe 6 august, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat detaşarea colegei lor, astfel că nu putea fi numită în funcţie, pentru că ar fi fost în stare de incompatibilitate. Nici preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acolo unde Mona Pivniceru figura ca judecător, nu a fost de acord cu detaşarea. În cele din urmă, singura soluţie a fost demisia din CSM, dar şi din funcţia de judecător.
Mona Pivniceru şi-a înaintat demisiile pe 8 august, dar nici aşa nu a reuşit imediat să preia ministerul. A fost nevoie ca Plenul CSM să ia act de cele două demisii, iar magistraţii se întruneau abia pe 22 august. Nu a fost să fie nici pe această dată, pentru că nu s-a asigurat cvorumul necesar funcţionării Plenului, iar şedinţa s-a amânat pentru ziua de ieri. Odată ce demisiile din CSM şi funcţia de judecător au devenit efective, nu fără discuţii aprinse în plen, decretele de eliberare şi în acelaşi timp numire au fost redactate, după cum a anunţat premierul Victor Ponta la sediul CSM. Astfel că aseară fosta judecătoare Mona Pivniceru a depus jurământul în faţa preşedintelui interimar Crin Antonescu.
Tot ieri, şi-a depus demisia din CSM şi Georgiana Iorgulescu, membru din partea societăţii civile, numită de Senat. Aceasta şi-a justificat demisia prin „coliziunea masivă" dintre valorile pe care ea le împărtăşeşte şi cele împărtăşite de ceilalţi membri ai CSM.
Adrian Bor