Compania de Apă din Constanţa s-a extins în cinci judeţe şi păşeşte acum în Republica Moldova. Colosul e condus cu mână de fier de liderii PSD, neclintiţi de 20 de ani.
O regie locală a ajuns cel mai mare operator regional din România în domeniul apei menajere. Sună arid, dar afacerea RAJA Constanţa e deja un fenomen de anvergură la nivel naţional.
Devine un jucător economic de primă mărime. Acum opt ani, ca toate regiile din ţară, era înfundată în datorii, avea restanţe de vreo 400 de miliarde de lei vechi.
În acest moment, e distribuitor în cinci judeţe, a făcut un pas în Basarabia, preluând reţeaua din Comrat, şi în aceste zile speră să dea marea lovitură: obţinerea contractului de operator în capitala Moldovei, Chişinău. Mai au în plan oraşe din Bulgaria, Serbia, Albania.
Mâna de fier a Serviciilor
E o companie controlată 100% de pesediştii din Constanţa, ca tot judeţul de altfel. O sumedenie de foşti ofiţeri din structuri militare, Contrainformaţii şi SRI deţin posturile cheie în RAJA, toţi sub mâna de fier a lui Felix Stroe, un fost comandant de nave de război, dar cu destule pete albe în CV.
Se spune că din monopolurile naturale e imposibil să pierzi. Leadership- ul din Constanţa, neclintit de 20 de ani, a mers mai departe: decât să le dea altora profiturile, mai bine le iau ei de la alţii. 2 milioane de oameni, iar vara chiar 2,5 milioane, beau apă din reţeaua administrată de RAJA Constanţa.
S-au întins în Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov şi Dâmboviţa. 97% din companie e deţinută de Consiliul Judeţean Constanţa, restul fiind împărţit de 33 de consilii orăşeneşti şi comunale. E o afacere comparabilă, ca dimensiune, cu Apa Nova din Bucureşti, deţinută de Veolia (Franţa), un important jucător european în distribuţia de apă.
Felix Stroe, un fel de zeu al apei
RAJA a devenit un colos care se extinde acum şi "afară". Directorul