Eşecul Europei de a rezolva criza datoriilor va forţa şefii băncilor de investiţii să îşi reconsidere afacerile
Eşecul Europei de a rezolva criza datoriilor va forţa şefii băncilor de investiţii din regiune să reconsidere întreaga afacere pentru a redresa profiturile. Impozitele plătite pentru acorduri de finanţare ar putea scădea cu 25% anul acesta, comparativ cu 2009, când criza a început în Grecia, conform estimărilor firmei de cercetare Freeman & Co. Băncile au fost nevoite să reducă aproximativ 172.000 de job-uri de atunci, arată datele Bloomberg, folosind aceeaşi strategie ca şi în cazul falimentului Lehman Brothers din anul 2008.
Acest plan nu va mai merge din nou, în condiţiile creşterii cerinţelor privind rezervele de capital şi a declinului afacerilor care afectează mediul în care băncile de investiţii activează, potrivit declaraţiilor unor investitori şi analişti.
Noile reguli privind rezervele vor reduce rata de întoarcere a capitalului la 6%, faţă de nivelul de 14% din prima jumătate a anului trecut, arată firma de consultanţă Bain & Co.
Băncile care se bazează pe dobânzile aflate la un minim istoric şi pe avalanşa de finanţări ieftine de la Banca Centrală Europeană pentru a întârzia deciziile privind închiderea unor divizii vor fi, într-un final, obligate să ia o decizie în acest sens.
"Băncile de investiţii trebuie să facă mai mult decât să reducă anumite costuri, pe ici, pe colo", a spus Lutz Roehmeyer, din cadrul Landesbank Berlin Investment.
Acesta a explicat că se întâmplă prea puţine lucruri din punct de vedere economic şi prea multe din punct de vedere politic. "Ele (băncile de investiţii, n.r.) vor să păstreze anumite afaceri pentru cât mai mult timp", a continuat Lutz Roehmeyer.
Anumite bănci au început deja să facă reduceri importante. UBS, cel mai mare creditor din Elveţia, va reduce operaţi