Ministerul Afacerilor Externe ia notă cu surprindere şi preocupare de amânarea repetată şi nejustificată a parcurgerii, de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a procedurii de desemnare a noului ministru al Justiţiei, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
Ministrul Titus Corlăţean, care a ajuns la MAE de la Justiţie, subliniază că această amânare poate avea consecinţe serioase pentru România în plan extern şi pentru angajamentele pe care ţara noastră şi le-a luat în faţa partenerilor internaţionali.
MAE constată că blocajul generat de lipsa de voinţă a CSM pentru derularea procedurii sus-menţionate riscă să genereze prejudicii grave în atingerea obiectivelor României legate de MCV (Mecanismul de Cooperare şi Verificare), adică în respectarea angajamentului privind intrarea în vigoare, la 1 septembrie, a Codului de procedură civilă şi a legii de aplicare a acestuia, se mai arată în comunicatul citat.
„Blocarea de către CSM, în ultimele două săptămâni, a numirii unui nou ministru al Justiţiei nu a permis ministerului să desfăşoare demersurile necesare pentru ca astăzi, 23 august, în şedinţa de Guvern, să poată fi alocate resursele necesare pentru respectarea termenului menţionat, cu toate consecinţele care decurg din aceasta. Totodată, absenţa titularului portofoliului justiţiei, inclusiv în contextul demersurilor necesare în relaţia cu CE, a generat o problemă suplimentară în demersul României în plan extern. Amintesc faptul că, activitatea CSM a constituit în anii anteriori un subiect constant al criticilor CE. De altfel, în ultimul raport al CE (din18 iulie 2012), Comisia a adresat CSM un set de 12 recomandări şi, în textul de ansamblu al raportului, un număr total de 22 de recomandări punctuale”, a declarat Titus Corlăţean.
Totodată, Corlăţean atrage atenţia că acţiunile membrilor CSM "au ridicat semne de întrebare pr